Rijbewijsdokters.nlRijbewijskeuring leeftijd 75 jaar en ouder

Rijbewijskeuring leeftijd 75 jaar en ouder

Kosten: Tijdelijk 55 euro i.p.v. 65,00 incl. 21% btw.

U betaalt slechts één keer! Eventuele vervolgafspraken of andere medische keuringen die verricht moeten worden door onze keuringsarts zijn gratis.

In Nederland moeten bestuurders van 75 jaar of ouder gekeurd worden om hun rijbewijs te kunnen verlengen. Dit verlengingsproces omvat een medische keuring, ook wel de rijbewijskeuring voor ouderen genoemd. De keuring is bedoeld om te controleren of oudere bestuurders nog steeds veilig en verantwoord aan het verkeer kunnen deelnemen. Hier volgt een overzicht van het proces en de belangrijkste aspecten van de keuring.

Waarom een rijbewijskeuring voor 75-plussers?

Naarmate mensen ouder worden, kunnen fysieke en mentale capaciteiten afnemen. Dit kan van invloed zijn op de rijvaardigheid. De keuring helpt om eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te sporen en te beoordelen of deze van invloed zijn op het veilig besturen van een voertuig. Het is een maatregel die bijdraagt aan de verkeersveiligheid voor zowel de oudere bestuurder als andere weggebruikers.

Hoe werkt het?

 1. Aanvragen van de Eigen Verklaring/ gezondheidsverklaring: Het proces begint met het invullen van een Eigen Verklaring (gezondheidsverklaring) via de website van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Dit document bevat vragen over uw gezondheidstoestand.
 2. Medische keuring: Na het indienen van de gezondheidsverklaring krijgt u een verwijsbrief naar keurend arts met daarin een ZD- code oftewel Zorg domein code. Nog geen ZD- code ontvangen? Geen probleem! De keuring kan gewoon plaatsvinden en zodra de ZD- code binnen is, dan sturen wij de uitslag alsnog via zorg domein direct naar het CBR. Op deze manier loopt u geen vertraging op in het keuringsproces. Tijdens de keuring worden diverse aspecten van uw gezondheid beoordeeld, zoals uw zicht, gehoor, reactievermogen, bloeddruk en eventuele chronische aandoeningen.
 3. Voor de keuring heeft u het volgende nodig:
  • Legitimatiebewijs/ rijbewijs.
  • Keuringsdocumenten van het CBR met uw ZD code.
  • Potje met urine (max 2 uur oud, hoeft niet nuchter. Dit kan in een schoon potje van huis waarin geen suikerhoudende drank heeft gezeten of u kunt een urinecontainer ophalen bij uw apotheek/huisarts); tenzij u suikerziekte heeft waarvoor u al behandeld wordt, dan hoeft u geen potje met urine mee te nemen. In het kader van de huishoudregels (hygiëne) waar wij keuren mogen potjes met urine niet worden weggegooid op de keuringslocatie. Wij verzoeken u om de potjes met urine op een andere plek te deponeren. Het potje met urine is nodig om de eventuele aanwezigheid van glucose in de urine te testen.
  • Medicatielijst (indien u medicatie inneemt).
  • Neem uw bril mee of doe uw lenzen in (indien van toepassing)

   

 4. Beoordeling door het CBR: De resultaten van de medische keuring worden naar het CBR gestuurd. Een medisch adviseur van het CBR beoordeelt de gegevens en beslist of u geschikt bent om uw rijbewijs te verlengen.
 5. Beslissing: Als u wordt goedgekeurd, ontvangt u een verklaring van geschiktheid van het CBR, waarmee u uw rijbewijs kunt verlengen bij de gemeente.

Maak hier online uw Afspraak

Of neem contact met ons op via:

Mail: info@rijbewijsdokters.nl

of stuur sms naar: 0613588592